FLaytout Menu
En familie som lager mat sammen

​​Daglig ernæring og velvære​

​Lage mat sammen med familien: Sunn mat begynner på kjøkkenet

​​Susan Bowerman, M.S., R.D., CSSD, CSOWM, FAND – Sr. Director, Worldwide Nutrition Education and Training​ 18. oktober 2023

Inspirer familien og gi dem en livsferdighet som de vil ta med seg uansett hvor de drar.

Matlaging er kreativt, rotete og morsomt. I tillegg blir de kulinariske ferdighetene dine belønnet med noe som (forhåpentligvis) er godt å spise. Å lage mat sammen med familien eller noen vi er glad i kan ha en positiv og varig innflytelse på oss. Fra å skape minner og bygge tettere bånd, kan matlaging hjelpe hele familien til å utvikle en forståelse for sunn, hjemmelaget mat. Det kan også være med på å danne gode spisevaner som varer resten av livet og vil være bedre for helsen når de vokser opp.

Ikke overse betydningen av dette. I løpet av de siste tiårene har global fedme og overvekt blant barn økt dramatisk. Dette skyldes delvis et kosthold som inneholder næringsfattig og kaloririk mat/snacks, men også for lite frukt, grønnsaker, fullkorn og matvarer som er rike på kalsium (meieriprodukter).

Måltider som spises utenfor hjemmet har en tendens til å inneholde flere kalorier og mettet fett. Den inneholder også færre mikronæringsstoffer som kalsium og fiber enn hjemmelagde måltider. På den annen side er det å spise flere måltider hjemme, forbundet med et større inntak av frukt, grønnsaker og meieriprodukter med mindre fett og kalorier.

Ta tak i familien din: det er på tide å gjøre hjemmelagde måltider til en ny tradisjon.

Fordelene med hjemmelagde måltider

  • Å lage mat og spise sammen hjemme, hjelper familien til å sette større pris på sunn mat. Foreldre er rollemodeller med sine matvalg og det påvirker familien til å utvikle en lignende interesse for sunn mat. Et komfortabelt og støttende miljø med hjemmelagde måltider kan bidra til å styrke disse sunne vanene.
  • Alle er glad i å spise mat som de har tilberedt selv. Når familien samarbeider om å velge ingredienser og tilberede måltider, er det mer sannsynlig at de har lyst til å prøve det de har laget.
  • Det er mer sannsynlig at familien har lyst til å prøve nye matvarer. Selv om de finner ut at de ikke liker det de har laget, vil opplevelsen med å lage mat bidra til at de blir mer åpne og nysgjerrige på nye matvarer.
  • Familien får en følelse av styrke, prestasjon og uavhengighet når de lager mat. De elsker å fortelle andre: «Jeg gjorde alt selv!» eller «Jeg hjalp til med å røre i sausen!» Når de klarer å lage noe på egen hånd (uansett hvor enkelt det er) og servere det til familien, gir det en følelse av stolthet og det bygger opp selvtilliten. Hjelp dem ved å gi dem oppskrifter de kan følge som er tilpasset alderen.
  • Matlaging er en fin måte å tilbringe mer tid sammen på. Det skal ikke mye til for å lokke familien til å være sammen med deg på kjøkkenet. Bruk denne tiden til å kose dere sammen og snakke om hvor god maten kommer til å bli.

Å spise hjemmelagde måltider har flere fordeler enn vi er klar over. Det kan hjelpe deg med å spare penger, få mer tid til familien, slappe av og gi deg bedre kontroll over kaloriinntaket.